درسنامه زیست دهم فصل7 قسمت 5
تعرق: ص 128
خروج آب به صورت بخار از سطح بخش های هوایی گیاهان است.
علت تعرق چیست؟
علت تعرق نیز حرکت آب از محل دارای پتانسیل بیشتر به کمتر است
عامل اصلی انتقال شیره خام در گیاهان چیست؟
عامل اصلی انتقال شیرهٔ خام، مکشی است که در اثر تعرق از سطح گیاه ایجاد می شود.
علت پیوستگی ستون آب در اوندهای چوبی را بیان کنید؟
این پیوستگی به علت ویژگی های همچسبیو دگرچسبیمولکول های آب است
میزان نیروی مکش در یک درخت در اثر تعرق چه مقدار است؟
نیروی مکش تعرق آ نقدر زیاد است که در یک روز گرم می تواند باعث کاهش قطر تنهٔ یک درخت شود
تعرق درگیاهان ازچه بخشهایی انجام می شود؟
در گیاهان، تعرق می تواند از طریق روزنه های هوایی، پوستک و عدسک ها انجام شود
مقدار تعرق چگونه تنظیم می شود؟
روزنه های هوایی می توانند با باز و بسته شدن، مقدار تعرق را تنظیم کنند.
عامل بازو بسته شدن روزنه های بین سلول های نگهبان روزنه چیست؟
باز و بسته شدن روزنه به دلیل ساختار خاص یاخته های نگهبان روزنه و تغییر فشار تورژسانس آنها است.
مکانیسم ( چگونگی ) بازو بسته شدن روزنه ها را بیان کنید. شکل 17 ص 128
انتقال فعال بعضی یون ها مثل پتاسیم و کلر وقند ساکارز به یاخته های نگهبان روزنه و کاهش پتانسیل اب انها
آب از یاخته های مجاور به سلول های نگهبان روزنه منتقل می شود
سلول های نگهبان روزنه دچار تورژسانس شده و به علت ساختار ویژهٔ آنها، روزنه باز می شود.
بسته شدن روزنه های هوایی چگونه صورت می گیرد؟
در فرایندی باالعکس باز شدن روزنه های هوایی
ساختاریاخته های نگهبان روزنه چه تفاوتی با یاخته های دیگر دارد؟
یکی از این عوامل، آرایش شعاعی رشته های سلولزی است که مانند کمربندی دور دیوارهٔ یاخته های نگهبان روزنه قرار دارند
عا مل دیگر، ضخامت بیشتر دیوارهٔ یاخته های نگهبان روزنه در محل تماس دو یاخته است
چگونگی باز شدن روزنه ها را شرح دهید؟
دیوارهٔ یاخته های نگهبان روزنه، ساختار خاصی دارند که با جذب آب، افزایش طول پیدا می کنند.
به علت ضخامت بیشتر در بخش شکمی این دیواره، دیوارهٔ پشتی یاخته بیشتر منبسط می شود.
در نتیجه ، یاخته ها خمید گی پیدا می کنند و منفذ روزنهٔ هوایی باز شود.
اهمیت کمربند سلولزی در یاخته های نگهبان روزنه را بیان کنید.
. این کمربندهای سلولزی، هنگام تورژسانس یاخته، مانع از گسترش عرضی یاخته شده، ولی مانع افزایش طول یاخته نمی شوند
عوامل محیطی مؤثربربازوبسته شدن روزنه ها به چند نوع تقسیم می شوند؟
عوامل درونی گیاه مثل آب گیاه – هورمون ها
عوامل بیرونی موثر بر گیاه مثل نور – دما – رطوبت کاهش کربن دی اکسید
کدام عوامل موجب باز شدن روزنه ها می شوند؟
افزایش مقدار نور، دما و کاهش کربن د ی اکسید، تا حدی معین، می تواند باعث باز شدن روزنه ها در گیاهان شود.
رفتارروزنه های گیاهانی مثل کاکتوس در نواحی بیابانی نسبت به نور چگونه است؟
در طول روز، روزنه ها بسته بمانند و از هدر رفتن آب جلوگیری شود.
مهمترین سازگاری های گیاهان محیط های خشک برای حفظ آب کدامند؟
کاهش تعداد روزنه ها، روزنه های فرورفته، پوشیده شدن برگ از کرک ها و کاهش تعداد یا سطح برگ ها
تعریق چیست؟
اگر مقدار آبی که در اثر فشار ریشه ای به برگ ها می رسد از مقدار تعرق آن از سطح برگ بیشتر باشد، آب به صورت قطراتی از انتها یا لبهٔ برگ های بعضی گیاهان علفی خارج می شود که به آن تعریقمی گویند
تعریق از طریق چه روزنه هایی صورت می گیرد؟
تعریق از ساختارهای ویژ های به نام روزنه های آبی انجام می شود
ویژگی روزنه های ابی:
این روزنه ها همیشه باز هستند و محل آنها در انتها یا لبهٔ برگ هاست.
تفاوت تعریق و شبنم :
شبنم حاصل سرد شدن بخارات آب در سطح اجسام است
ولی تعریق حاصل خروج آب از روزنه های آبی در اثر تداوم فشار ریشه ای است.
شیره پرورده چیست؟
مواد آلی ساخته شده در گیاه است.
حرکت شیرهٔ پرورده
شیرهٔ پرورده، درون آوندهای آبکشی حرکت میکند. حرکت شیرهٔ پرورده در همهٔ جهات می تواند انجام شود.
اصطلاحات زیر را در رابطه با شیره پرورده تعریف کنید:
محل منبع:
بخشی از گیاه که ترکیبات آلی مورد نیاز بخش های دیگر گیاه را تأمین می کند، محلمنبع گویند.
محل مصرف:
و بخشی از گیاه که ترکیبات آلی به آنجا می روند و ذخیره یا مصرف می شوند، محل مصرفنامیده می شود
جابجایی:
حرکت ترکیبات آلی درون گیاه از محل منبع به محل مصرف، جابهجایینام دارد.
حرکت شیره پرورده در آوند آبکشی چگونه است؟
حرکت شیرهٔ پرورده از طریق میان یاخته )سیتوپلاسم(یاخته های زندهٔ آبکشی و از یاخته ای به یاختهٔ دیگر انجام می شود.
تفاوت حرکت شیره خام و پرورده:
حرکت شیرهٔ پرورده از شیرهٔ خام کندتر و پیچیده تر است.
الگوی جریان فشاری مونش چگونه است؟ شکل 20 ص 131
بصورت چهار مرحله در توضیحات شکل 20 کتاب آمده است.
برای تعین سرعت حرکت و ترکیب شیره پرورده از چه جانوری استفاده می شود؟ شته
چگونه از شته برای تعین سرعت حرکت و ترکیب شیره پرورده استفا ده می کنند؟ شکل 19 ص 131
شته را روی ساقه علفی قرار میدهند
شته را بی حس کرده از خرطوم درون ساقه جدا می کنند
از طریق خرطوم شته شیره پرورده خارج می شود.
علت ریزش بعضی گل ها یا میوه ها در درختان یست؟
، گاهی تعداد محل های مصرف، بیشتر از آن است که محل های منبع بتوانند مواد غذایی آنها را
فراهم کنند. در این موارد ممکن است گیاه به حذف بعضی گل ها، دانه ها یا میوه های خود اقدام کند
تا مقدار کافی مواد قندی به محل های مصرفِ باقی مانده برسد.
در باغبانی چگونه درخت را وادار به تولید میوه های درشت تر می کنند؟
تعدادی از گل ها یا میوه های جوان را می چینند تا درختان میوه هایی کمتر ولی درشت تر به بار آورند.
مطالب وبلاگ در دو حیطه عمومی و تخصصی زیست شناسی طرح گردیده است.