بهداشت  و ايمني  كار                             بخش 1      فصل 4                                صفحه 114
1-    واژه ارگونومي را  تعريف كنيد.
واژه مترادف آن مهندسی عوامل انساني يا عوامل انساني است. هدف نهايي اين علم تطبيق رضايت بخش كار و فعاليت با انسان و برعكس است .(ص103)
2-    علوم مختلفي را كه در ارگونومي كاربرد دارد نام ببريد .(ص 103)
كالبد شناسي، فيزيولوژي، مهندسي، روانشناسي و آنتروپومتري .
3- کاربرد فیزیولوژی کار در انسانها چگونه است؟ (ص 104)
با کاربرد فیزیولوژی کار،متخصصان قادرند توانمندیها و محدودیتهای افراد را در حین کار و فعالیت ارزیابی کنند وبه میزان مقاومت و بردباری انسان در برابر فشارهای مختلف از جمله عوامل محیطی پی ببرند.
4- انواع كار ماهيچه اي را با ذكر مثال توضيح دهيد .(ص 104)  ماهيچه ها داراي دو نوع فعاليت هستند:
الف – كار ماهيچه اي ديناميك (فعاليت متحرك ) مانند :چرخاندن فرمان اتومبيل.
ب- كار ماهيچه اي استاتيك (فعاليت ساكن) مانند: نگه داشتن وزنه در دست.  
5-    انواع خستگي هاي را نام ببريد .(ص 105)
ü    خستگي هاي ماهيچه اي
ü    خستگي هاي  رواني
ü    خستگي هاي عمومي
ü    خستگي هاي مزمن
ü    خستگیهای مرتبط با فعالیت عضو خاصی از بدن
6-    خستگي ماهيچه اي را توضيح دهيد.(ص 105)
نوعي از خستگي است كه در اثر فعاليت هاي عضلاني به وجود مي آيدو در ماهيچه هاي بدن به علت تجمع اسيد لاكتيك اتفاق مي افتد و باعث كاهش نيروي عضلاني گرديده ، زمان پاسخگويي براي فعاليت و حركت جديد طولاني تر مي گردد
7-    خستگي رواني، مزمن و عمومي ر ا توضيح داده، فرق بين اينها را مشخص نماييد. (ص 105)
a.        خستگي عمومي : اين نوع خستگي مربوط به فعاليت كثيري از اعضاي بدن است و شخصی که دچار اين احساس گرديده تمايل به انجام هيچگونه كاري را ندارد .
b.                خستگي مزمن: اين نوع خستگي در موارد تجمع خستگي در زمان هاي طولاني اتفاق مي افتد.
c.         خستگي رواني : مربو ط به فعاليت هاي عصبي و فكري است و هرقدرانسان در معرض تنشهای روانی قرار گیرد یا فعالیتهای فکری انجام دهد درجه ای از این خستگی بروز می کند
8-    عوامل مؤثر در خستگي كدامند ؟(ص 106)
                     i.  يكنواخت بودن و تنوع نداشتن كار
                  ii كار فكري شديد
                iii.     وجود تنش و فشار هاي رواني زياد
                iv.       بيماري درد ورنج
                   v.    عوامل نامساعد محيطي مانند روشنايي نامناسب، صداي بسيار بالا
                vi.     کار عضلانی شدید
9-    عوارض ناشي از خستگي  را بنويسيد. (ص 106)
                     i.    افزايش تحريك پذيري، ناتواني و اختلال در حركت .
                  ii.     تشنج و زمينه افسردگي
                iii.     ضعف عمومي و تنفر از كار
                iv.   سردرد، گيجي، تپش قلب ، بي خوابي و اختلالات گوارشي
                   v.  آسيب ديدگي بر حسب نوع خستگي
10-   روش استراحت در کارهای فکری را توضیح دهید.(ص 107)
الف- برای کارهای فکری هر 15 دقیقه ،حدود 8درصد زمان کار،یعنی "یک و نیم دقیقه"استراحت داده می شود.ب- با افزایش زمان کارهای فکری درصد زمانی استراحت افزایش می یابد.ج- برای کارهای فکری 120 دقیقه ای حدود 30 دقیقه استراحت داده می شود. د- بهترین روش برای تنظیم استراحت در کارهای فکری استفاده از اظهارنظر خود شخص است.
11-   مفهوم عمومي آنتروپومتري چيست؟(ص 107)
 مفهوم اين علم، به دست آوردن و اندازه گيري ابعاد و اندازه بدن انسانهاست.
12-  عوامل تأثیرگذار در اندازه های بدن کدامند؟ ( ص 107)
سن،جنس،نژاد،قومیت و ساختار ژنتیکی
14-   فایده دانستن ابعاد آنتروپومتریکی چیست؟(ص 107)
با کاربرد اندازه های دقیق در ساخت و طراحی میز و صندلی،تجهیزات،ابزارآلات،وسایل نقلیه و کلیه وسایلی که انسان با آن سروکار دارد،ناراحتیها کاهش می یابد،بدن به هنگام کار به شکل صحیح قرار می گیرد،وظایف بهتر انجام می شود و در نهایت زندگی سالخوردگی راحتتر و فعالتر خواهد بود.
15-  توزيع وزن درستون فقرات چگونه است؟دربين مهره هاچه چيزي قرارگرفته و وظیفه اش چیست؟(ص109)
       توزیع وزن در ستون مهره ها از بالا به پایین زیادتر می شودو در حدود پنجمین مهره کمری به حداکثر می رسد. در بين مهره ها بالشتك هايي قرار دارند كه به آنها « ديسك هاي بين مهره اي » مي گويند که وظیفه حرکت و لغزندگی مهره ها روی هم و ضربه گیری را به عهده دارند و حرکات ستون فقرات را امکانپذیر می سازند.
16-  عوارض ناشي از تخريب ديسك هاي بين مهره اي راتوضيح دهيد.( ص 109)
در هنگام كار هاي بدني سنگين و ناگهاني، قسمت فيبري ديسك كه شكننده است و حساس است شكسته شده، مركز ديسك تغيير محل پيدا مي كند و از قسمت خراب شده خارج مي گردد و موجب فشار روي نخاع كه از وسط مهره ها عبور مي كند، مي شود و موجب درد، گرفتگي عضلات، درد عصب ساتيك و فلج مي گردد.
17-  صندلی مناسب برای کار دارای چه ویژگیهایی است؟(ص 110)
الف- ارتفاع صندلی قابل تنظیم باشد و در حدود ارتفاع زانو تنظیم شود.
ب- ارتفاع پشتی قابل تنظیم باشد و بتواند گودی کمر را پر کند.
ج- سطح نشیمنگاه حداقل 35 سانتیمتر مربع باشد.
د-طول نشیمنگاه بیش از طول ران نباشد.
ه-  صندلی به حدکافی ثابت و محکم باشد و آزادی حرکت در هر جهت را به وجود آورد.
بهداشت  و ايمني  كار                           بخش 1      فصل 5                            صفحه 124
3-    آیین نامه تأسیسات کارگاهها در چه سالی و توسط کدام ارگان تنظیم شده است؟
در سال 1373 به تصویب نهایی وزارت بهداشت،درمان و آموزش پزشکی رسیده است.
 2- پنج مورد ازشرایط و ضوابط یک آشپزخانه بهداشتی را بنویسید.
سقف آشپزخانه باید به رنگ روشن وبدون ترک خوردگی باشد.  دیوارهای آشپزخانه تا زیر سقف کاشی بدون ترک خوردگی باشد.   آشپزخانه باید دارای تهویه مناسب باشد و بر روی اجاقها و منابع آلوده کنندۀ هوا،هود مناسب نصب شود.   ظروف باید بدون ترک خوردگی و فاقد لب پریدگی و از جنس زنگ نزن باشد و کلیه لیوانهاواستکانهای مورد استفاده ازجنس شیشه یا استیل باشد.    استفاده از ظروف چوبی،ظروف ترک خورده و ظروف دارای آلیاژ سربی در آشپزخانه ممنوع است.
بهداشت  و ايمني  كار                          بخش 2     فصل 6                            صفحه 145
1- حادثه را تعریف کنید و علل کلی آن را شرح دهید.
حادثه عبارتست ازواقعه یا رویداد برنامه ریزی نشده ای که انجام،پیشرفت یا ادامۀ طبیعی یک فعالیت را مختل می سازد و همواره در اثر یک عمل یا اقدام غیرایمن،یا در اثر شرایط غیرایمن یا دراثرترکیبی از این دو به وقوع می پیوندد.
2- الکتریسیته یا برق را تعریف کنید. جریان برق همان حرکت الکترونهاست که طبق تعریف،ازمنبع تولید برق از طریق سیم فاز حرکت کرده،پس ازعبور ازدستگاه مصرف ازطریق سیم نول به منبع برمی گردد.
3- انواع خطرهای برق را نوشته،شرح دهید.
الف-خطرات ناشی از تولید حرارت،ب- خطرهای برق گرفتگی،ج- خطر شوک الکتریکی
4- اتصال کوتاه یعنی چه؟
در اتصال کوتاه،جریان بزرگی از هادی عبورمی کند.اگروسایل حفاظتی به موقع عمل نکنند وجریان برق را قطع نکنند،حرارت تولیدشده عایق بندی هادیها واجزای هادی دستگاههای مسیر عبورجریان رادراثردمای زیاد خراب میکند و اصطلاحاً میسوزاند.
5- اضافه بار به چه معناست؟حالت خفیفتر اتصال کوتاه است که دراثرعبورجریان بیش ازظرفیت هادی و دستگاههایی که در مسیرجریان(مانندکابلها،سیمها وترانسفورماتورها) قراردارند،به وجودمی آید.این خطر به مرور باعث خرابی عایق بندی شده،تبدیل به خطراتصال کوتاه میگردد.
6- حالت برق گرفتگی در انسان چگونه به وجود می آید؟ چه عوارضی در انسان ایجاد میکند؟هریک رانام ببرید و توضیح دهید.
عبورجریان برق از بدن انسان درصورتی که از شدت معینی بیشترباشد باعث بروز حالت برق گرفتگی میشود؛عوارض آن عبارتند از:«سوختگی ،فیبریلاسیون بطنی،شوک الکتریکی»                                                                
دراثر حرارت ناشی از عبور برق از بدن،آب موجود درگوشت بدن تبخیرشده،باعث پخته شدن گوشت میشود این حالت را "سوختگی از برق" مینامند. اگرجریان برق از قلب انسان عبورکنددرحالات برق گرفتگی شدید بطن قلب ضربات بیشتری(300تا500باردردقیقه)انجام داده،خون را ازبطن خارج ساخته،پس ازمدتی ازکارباز می ماند. این حالت را" فیبریلاسیون بطنی " مینامند.
14- مواد الکترولیتیک کدام مواد هستند ؟
بدن انسان عمدتاً از موادی نیمه مایع و الکترولیتیک ساخته شده است که مقاومت آن زیاد است و به همین دلیل جریان برق در حین عبور از آن افت پیداکرده ، حرارت قابل ملاحظه ای ایجاد می کند .
15- شوک الکتریکی را شرح دهید .
شوک الکتریکی به دلیل ناگهانی بودن تماس برق با بدن حاصل می شود . شوک یا ضربه الکتریکی با نابودی قوه ادراک (هوش) و ظهور تشنج ، منجر به قطع حرکات تنفسی و اعمال قلب گشته و امکان دارد شخص را از بین ببرد. به طور کلی شوک الکتریکی باعث بروزعکس العملهای ناگهانی در نسوج و اعضای بدن می گردد .
16- اتصال زمین ایمن چیست ؟ با ذکر مثال و رسم شکل شرح دهید .
در صنعت برق بخشی از تکنیک کار این است که در منبع تولید برق و در فواصل معینی از مسیر همواره اتصال به زمین ایجاد شود تا زمین در مواقع اضطراری نقش خود را به عنوان هادی برق برگشتی ایفا نماید حالا برق برای عبور دو مسیر دارد . چنانچه مقاومت مسیر دوم کمتر باشد برق به جای عبور از سیم نول، از طریق بدنه ، بدن انسان و زمین عبور می کند و در نتیجه منجر به برق گرفتگی انسان می شود . سیم سبز اتصال زمین ایمن طوری انتخاب می شود که مقاومت آن 1/0 سیم نول باشد .برق به دلیل آنکه مقاومت در سیم سبز کمتر از سیم نول است مسیر بدنه به اضافه سیم سبز را برای عبور انتخاب می کند درنتیجه مانع برق گرفتگی می شود .
19- از نظر ایمنی ، کدام یک از گازهای شهری و مایع (کپسول شده) خطرناک ترند ؟ چرا ؟
از آنجا که گاز مایع یعنی همان گازی که در کپسول تهیه می کنیم نسبت به گاز شهری که با لوله کشی به دست مصرف کننده می رسد خطرات بیشتری دارد . مثلاً با دور نگه داشتن کپسول گاز از منبع گرمایی می توان خطر افزایش حجم و ترکیدن کپسول را کنترل نمود .
20- خطرهای گاز مایع شده کدامند ؟
 در سه دسته طبقه بندی می شوند 1- خطرات فیزیکی که عبارت اند از تغییر فاز ، انتقال گرما ، تبخیر و ایجاد سرما . 2- خطرات شیمیایی که عبارت اند از اشتعال ، احتراق و انفجار . 3- خطرات سلامتی عبارت اند از خفگی و مسمومیت .
30- انواع حمل و نقل وسایل را نام ببرید . مکانیکی – دستی .
31- حمل و نقل مکانیکی چند نوع است ؟ برای هر یک مثال ارائه کنید .
حمل و نقل مکانیکی به دو بخش تقسیم می گردد .
جا به جایی مکانیکی : انتقال اجسام و مواد در فواصل کم (مثلا چند ده متر به وسیله بالابرها و جرثقیل حداکثر 5/1 کیلومتر به کمک نوار نقاله ها) را جا به جایی مکانیکی می نامند .
ترانسپورت: حمل و نقل اجسام و مواد را در فواصل طولانی (کیلومترها) ((ترانسپورت)) می گویند .
33 – روش صحیح بلندکردن بار را دقیقاً شرح داده ، نکات مهم آن را مشخص سازید .
روش صحیح بلندکردن بار ، خم شدن زانوها ، صاف بودن قسمت پایین ستون فقرات ، از هم بازبودن پاها و بالا گرفتن ، از نکات ضروری هستند .
36- سوختن بدون شعله را شرح دهید .
مواد سوختنی جامد و مایع معمولاً قبل از سوختن بخار می شوند . بعضی مواقع جامدات به طور مستقیم و با برافروختن می سوزند که اصطلاحاً به ((سوختن بدون شعله)) معروف است .
37- حریق معمولی را تعریف و مثالی برای آن بزنید .
حریق معمولی (یعنی حریقی که با خاموش کننده های معمولی خاموش شدنی است) از ترکیب ماده سوختنی ، گرما و اکسیژن ناشی می گردد . مثل سوختن چوب کبریت .
38- مثلث حریق چیست ؟ به طور کامل شرح دهید .(با رسم شکل 22-6 ص 143)
 وقتی یک جسم که قرار است بسوزد تا درجه حرارت مشخصی که به نام ((درجه حرارت افروزش)) یا ((درجه حرارت احتراق)) نامیده می شود گرم شود شروع به سوختن خواهد کرد و تا زمانی که ماده سوختنی ، درجه حرارت مناسب و اکسیژن وجود دارد به سوختن خود ادامه خواهد داد . این اصل به شکل مثلث حریق نشان داده می شود که در آن سه عامل اصلی لازم برای ایجاد حریق معمولی یعنی هوا (اکسیژن) ،ماده سوختنی و گرما به صورت اضلاع مثلث نشان داده شده اند
39- انواع مدلهای فرآیند حریق را نام ببرید .
دو مدل دارد 1- شعله ور شدن یعنی سوختن مایعات اشتعال پذیر و احتراق زا و گازهای احتراق زا . 2- سوختن در سطح بدون شعله (یعنی سوختن یک جامد گداخته) .
40- هرم حریق را توصیف نمایید .(با رسم شکل)
هرم ، چهار وجه دارد که هر یک از آنها یکی از راههای چهارگانه اطفای حریق را نشان می دهد . از آنجایی که هر وجه مستقیماً در مجاورت و چسبیده به سه وجه دیگر است هرم مزبور ارتباط داخلی سه جزءِ قبلی را با جزءِ چهارم (به نام فعل و انفعال زنجیره ای شیمیایی) نشان می دهد . شکل 23-6 ص 143 کتاب
41 – برای اطفای حریق از چه اعمالی می توان استفاده کرد ؟
1- سرد کردن : یعنی مقداری از کل گرمای ایجاد شده از حریق را از بین ببریم(گرما وجه قاعده هرم است) مهمترین راه سرد کردن استفاده از آب است . 2- خارج ساختن ماده سوختنی که معمولاً مشکل و خطرناک است ولی در بعضی موارد ممکن است .
3- محدود کردن مقدار اکسیژن یا رقیق کردن هوا از اکسیژن که با استفاده از پتوی خیس انداخته شده بر روی حریق یا پاشیدن آب ، عملی می گردد . 4- به هم زدن فعل و انفعال زنجیره ای شیمیایی .
42- در مورد "به هم زدن فعل و انفعال زنجیره ای شیمیایی" هر چه می دانید بنویسید .
در تجزیه و تحلیل ساختاری حریق معلوم شده که ملکولهای اصلی ماده سوختنی با اکسیژن ترکیب شده به محصول نهایی احتراق تبدیل می شوند . همین مراحل میانی هستند که باعث ایجاد شعله می گردند . روش به هم زدن فعل و انفعال شیمیایی تنها در احتراق مدل شعله ور شدن کاربرد دارد .
43- الف- علل اصلی ایجاد حریق معمولاً چه چیزهایی هستند . ؟ب : برای از بین بردن علل اصلی حریق چه باید کرد؟
الف : طبق آمار علل اصلی حریق ، معمولاً عبارت اند از : الکتریسیته ، سیگارکشیدن ، اصطحکاک ، موادی که بیش از حد گرم شده اند ، سطوح داغ ، شعله کورها ، جرقه ها اشتعال خود بخودی ، برشکاری و جوشکاری ، سرایت از حریقهای دیگر ، جرقه های مکانیکی ، اعمال شیمیایی ، جرقه الکتریسیته ساکن ، روشنایی و ...

ب : به عبارت دیگر ، علل اصلی ایجاد حریق از بین برده می شوند ، مثلاً مواد سوختنی را از محل دور می کنند . زمینه خنک شدن محلهای مجاور را فراهم می سازند ، آموزشهای لازم ایمنی را به افراد اجرا کننده کار ارائه می دهند
 پاسخ سوال ها  
1-      تامین رفاه کامل جسمانی ، روانی ،واجتماعی
2-      علم وهنر دستیابی به سلامت
3-      هزینه بسیار کمتر نسبت به درمان – عدم درمان بعضی از بیماریها – ایجاد عوارض جانبی ناشی از درمان بیماری – ازدست دادن کار دراثر بیماری
4-      پیروی افراد از مجموعه دستورهاوعادتهای خوب که باعث جلوگیری از بروز وکسترش بیماری می گردد
5-      عدم تماس دست آلوده با چشم – حفاظت چشم درمقابل اشعه ماورای بنفش و مادون قرمز –جلوگیری از تماس با گردو غبار –دوری از ضربه به چشم – درصورت بروز حادثه مراجعه سریع به دکتر
6-      عدم تماس گوش با صدای بلند وبیشتر از حد مجاز- جلوگیری از ورود اشیاء تیز به گوش
7-      استفاده از مسواک ودهان شویه – از بروز ضخم دردهان باید جلوگیری کرد – استفاده از غذاهای مناسب مخصوصا دردوران کودکی – مراجعه دوره به دندان پزشک
8-      شامل دو مدار که مدارکوچک خون را از قلب به ریه و از ریه به قلب برمی گرداند و مداربزرگ خون قسمتهای فوقانی بدن (سر- گردن و دستها ) وپایینی و همه بدن را تامین می کند .
9-      اندازه قلب هر فرد به اندازه مشت بسته او می باشد . دربزرگسالان 240 تا 270 گرم وزن دارد ودربین دوریه سمت راست وچپ قرار دارد
10-  بدی تغذیه – ابتلا  به بیماریهای عفونی مانند چرک گلو – دخانیات – ورزش نکردن – ابتلا  به بیماریهای قند وچربی وفشارخون – ناراحتیهای عصبی و روانی
11-  تماس نداشتن با بیماران سرماخورده وبیماران ریوی – نکشیدن سیگار-  به محض دیدن علامتهای بیماری به پزشک مراجعه کنید
12-  پوست پوشش بدن است که از ورود عوامل بیماریزا به دن جلوگیری می کند و با عرق کردن به خنک کردن بدن کمک می کند ومقداری از مواد زاید بدن را دفع می کند و با جذب اشعه فرا بنفش به ساخت ویتامین d کمک می کند.
13-  ایجاد اعتماد  به نفس ومقاومت وتعادل روحی – نگرانی و تشویش را ازبین  می برد و باعث شادابی می شود –عادتهای غلط از جمله سیگار کشیدن را کاهش می دهد .
14-  مجموعه از عوامل و تاثیرات متقابلی است که زندگی موجودات زنده به ویژه انسان را تحت تاثیر قرار می دهد
15-  آلاینده های میکروبی – شیمیایی – فیزیکی
16-  زباله های شهری – صنعتی – بیمارستانی
17-  انتخاب محل دفن زباله
18-  ضایعات مایع حاصل از فعالیتهای مختلف انسانی را فاضلاب می گویند
19-  خانگی و شهری – صنعتی – کشاورزی
20-  استفاده ازمواد گند زدای مناسب به ویژه کلر و مشتقات آن که دارای قیمت مناسب و قدرت خوبی می باشند
فصل دوم
1-     علمی از بهداشت است که افرادآن با مسائل بهداشتی و درمانی سروکار دارد
2-      تامین عالی ترین درجه ممکن وضع جسمی ، روانی و اجتماعی کارکنان همه مشاغل – جلوگیری از بیماریها و حوادث شغلی – انتخاب کارگر یا کاریا کارمند برای محیط وشغلی که از لحاظ جسمانی وروانی قدرت انجام آن را دارد
3-      فیزیکی – شیمیایی – بیولوژیک – مکانیکی و روانی
4-      صدا – گرما – سرما – رطوبت – روشنایی – پرتوها –مکانیکی
5-      صدای نامطلوب و ناخواسته درمکانی نابجا وزمان نادرست را آلودگی صوتی گویند
6-      تعداد دفعات تراکم وانبساط هوا درواحد زمان
7-      85 دسی بل
8-      افت شنوایی یا تاثیراتی برضربان قلب و فشار خون وروان انسان
9-      فعالیت – بیماری و دمای محیط
10-  تابش – جابجایی – تبخیر – هدایت – تعریق
11-  به سرعت جریان هوا درسطح بدن و رطوبت نسبی هوا
12-  دراین محیط جریان خون درپوست افزایش می یابد واز اکسیژن اشباع می شود . درچنین شرایطی اکسیژن کمتری برای فعالیت دراختیار ماهیچه ها قرار می گیرد ومیزان لاکتیک درخون افزایش می یابد –تامین خون کافی برای عضلات درحال فعالیت ونیز برای پوست فشار زیادی به سیستم گردش خون وارد می شود
13-  ازدست دادن 2 لیتر آب در هر ساعت کار – از دست دادن 10 تا 30 گرم نمک در هر روز
14-  واحد اندازه گیری جریان نور را لومن گویند که عبارت است از جریان نور تابیده شده از یک نقطه نورانی به شدت یک شمع درواحد زاویه فضایی
15-  اندازه نورانی بودن یک سطح
16-  درخشندگی – زاویه دید – تباین – زمان
17-  اختلاف درخشندگی بین دو جسم را که درکنار هم قرار می گیرند
18-  نور پخش شده آسمان از پنجره – نورمنعکس شده خارجی از همان پنجره – نور منعکس شده داخلی ، دیوارها ، سقف یا سطح های دیگر – نور مستقیم آفتاب
19-  دراین لامپها جریان برق از میان دود الکترود که دربین آنها بخار جیوه با فشار کم وجود دارد عبور می نماید و ملکولهای تحریک شده گاز اشعه ماورای بنفش منتشر می کنند این اشعه به وسیله پوشش فلورسنت سطح داخلی لوله شیشه ای جذب وبه صورت طول موجهای قابل رویت بازتاب می شوند .
20-  روشنایی عمومی – روشنایی غیر مستقیم (بازتابی ) – روشنایی موضعی – روشنایی خاص
21-  فلورسنت – لامپ التهابی 
فصل سوم
22-  ایجاد شرایط دلپذیردرخانه – نور مستقیم به سمت چشم مصرف کننده نمی تابد – خیرگی مستقیم کمترین میزان خودرا دارد – درضمن دراین روش قسمتی از نور جذب سقف و دیوارها می شود که از بین می رود .
23-  انتشار انرژی از خلا یا ماده را پرتو گویند
24-  پرتو ذره ای – پرتو الکترومغناطیس
25-  عبارت از ذراتی که با سرعتهای متفاوت و با اندازه و جرمهای مختلف درحرکت هستند و معمولا ازساختمان اتم خارج می شوند مانند پرتو آلفا – بتا – نوترون – پروتون و الکترون
26-  نوعی از انرژی هستند که به شکل میدانهای نوسانی الکتریکی و مغناطیسی از نقطه ای به نقطه دیگری انتقال و انتشار می یابند .
27-  یونساز و غیر یونساز
28-  پرتوهایی هستند که درصورت ورود به ماده قادرند الکترونهای اتمهای تشکیل دهنده ماده را از مدار خود خارج کنند درنتیجه اتمها و ماده یونیزه می شوند مانند پرتوهای ذره ای و ایکس و گاما
29-  پرتوهایی هستند که هنگام ورود به ماده قادربه یونسازی نیستند بلکه بیشتر ایجاد گرما کرده وهمچنین می توانند واکنشهای شیمیایی ایجاد کنند مانند فرابنفش – نور مرئی – فروسرخ و رادیویی
30-  درپزشکی و صنعت
31-  چون جزو پرتوهای یونساز است دربرخورد به بدن موجود زنده درسلولها ایجاد یون می کند که درنتیجه تکرار ایجاد اختلال می کند و بروز بیماری می کند .
32-  خورشید
33-  دستورهای مصرف روی ظرف به دقت مطالعه ورعایت شود – درمحل امن نگهداری شود – موادشیمیایی قابل اشتعال و انفجار درنزدیکی آتش قرار نگیرد – دخانیات درحین کار با آنها استفاده نشود .
34-  دود سیگار – کارنکردن درست دستگاههای گرمایشی – موتورهای درون سوز- اگزوز وسایل نقلیه و صنایعی نظیر فولاد  
35-  آسیب دربینایی – سردرد شدیدوضربان قلب  درتراکم 50 قسمت درمیلیون-  تهوع وگیجی درتراکم 500 قسمت درمیلیون- ودرتراکم 1500 قسمت درمیلیون مرگ را همراه دارد.
36-  تنظیم کاربراتور وسایل نقلیه  - ممنوعیت کشیدن سیگار- تهویه مطبوع
37-  مردابها – تونلها – معادن زغال سنگ – زیر زمینها – تانکها و مجاری فاضلاب –صنایع کک سازی – پالایشگاه نفت – صنایع شیمیایی
38-  تهویه متبوع محیط- استفاده از ماسک تنفسی-
39-  اسیدها – قلیاییها – مشتقات نفتی – روغنها
40-  ماده ای است که می تواند ماده یا مواد دیگر را در خود حل کند
41-  هیدروکربنها – هیدروکربنهای هالوژن دار- الکلها – کتنها – اترها – استرها
42-  جزو هیدرکربنهای آروماتیک است و برخورد با آن باعث گیجی و از دست دادن تعادل فردی می گردد.
43-  استفاده از افراد آموزش دیده دربکارگیری و حمل و نقل وانبارداری –حذف حلال از فرآیند تولید – جایگزین کردن بجای حلال ها – انجام مراقبتهای پزشکی
44-  حلال ماده پاک کننده نیست – شستشوی پوست با آب وصابون بعد از هر شیفت کاری – مراقبت پوست دربرابرآسیب ها همچون خراش وبریدگی – حفاظت پوست با استفاده از کرمهای مخصوص
45-  استفاده از حلال دارای درجه اشتعال بالا- نگهداری حلال درظروف محکم و مقاوم – نگهداری درمحل های معین و درحجم بیشتر از 50 لیتر درقفسه های ضد آتش – عدم استفاده از وسایل آتش زا و کارهای همراه با گرما و حرارت درمحل نگهداری حلال
46-  ترکیباتی شامل مواد عالی ومعدنی برای ایجاد پوشش درسطح سرامیکها و چینیها و ظروف آهنی
47-  خاک برداری – خرد کردن – پودرکردن – خشک کردن – الک کردن – مخلوط کردن
48-  تهویه متبوع محیط- جایگزین کردن ترکیبات سرب – افشاندن آب درمحیط – نخوردن وننوشیدن درمحیط کار- معاینات پزشکی
49-  موادی به منظور برطرف نمودن چرک ولکه که به دودسته تقسیم می شوند صابونی و غیر صابونی
50-  وسایل ساخت پاک کننده ها باید ایمن باشند – افراد از حرکتهای ناگهانی درمحل کارانجام ندهند- استفاده از عینک ولباس کارمخصوص
51-  به تمام موجودات ریز و درشتی گفته می شود که باعث وارد آمدن ضررو زیان به محصولات کشاورزی می شوند .
52-  پوست – چشم ها – تنفس
53-  کارگران – کشاورزان – روستائیان و مردم عادی
54-  تعلیق ذرات جامد و مایع درهوا
55-  گردو غبار – دمه – مه – فاگ – دود
56-  تراکم بخار فلزات جامد مانند دمه قوس الکتریکی درجوشکاری
57-  ذرات مایع ناشی از اتمیزه شدن مایعات
58-  تراکم بخار آب درهوا
59-  ذرات جامد یا مایعی هستند که درنتیجه احتراق ناقص مواد عالی ایجاد می شوند
60-  کوارتز و ترکیبات حاوی آن – آزبست وترکیبات حاوی آن – فلزات وترکیبات آن – گردو غبار گیاهی و حیوانی – سایر
61-  بیماری تنفسی ناشی از گردو غبار پنبه – از راه تنفس
62-  بیماری شاغلین صنایع ریسندگی و بافندگی که از پشم به وجود می آید – پوست وتنفس
63-  بیماری تنفسی – اختلالات گوارشی – بیماریهای پوستی
64-  موجودات بسیار ریز که قطرآنها 20 تا 45 نانومتر است . دربدن ومحل کار همیشه بصورت خواب موجود هستند تازمانی که سلول زنده مناسبی دردسترس آنها قرار گیرد .
65-  موجودات ریز تک سلولی  با اندازه 5/0 میکرومتر که درصورت تامین موادغذایی درخاک و سطوح شبیه آن تولید مثل کنند .
66-  گروه بزرگی از موجودات زنده دارای دیواره سلولی بسیار مستحکم و فاقد کروفیل
67-  شستن دستها با آب و صابون – کوتاه نگه داشتن ناخن و مو – شستشوی دقیق سبزیجات – پخت کامل گوشت – خودداری از راه رفتن بدون پاپوش
فصل پنجم
69- شامل آشپزخانه ، غذاخوری ، انبار مواد غذایی ، سردخانه ،حمام ، رختکن ، رختشوی خانه ، دستشویی ، آب خوری ، توالت ، اتاق استراحت زنان ، مهد کودک ، شیرخوارگاه ، نمازخانه و مرکز بهداشت باشد
70- از مکان آلوده باید دور باشد ، سقف باید به رنگ روشن و بدون ترک خوردگی باشد – دیوارهای آشپزخانه باید دارای وسایل گرمایشی و سرمایشی باشد
71- وسعتی متناسب با تعداد کارکنان داشته باشد – سقف و دیوارها باید صاف وبدون ترک وبه رنگ روشن وقابل شستشو باشد – درب و پنجره های محل غذاخوری باید مجهز به توری باشد
72- مواد غذایی باید درظروف مناسب درب دار و به ارتفاع 15 تا20 سانتی متر از کف انبار روی پالتها نگهداری شود – ظروف خالی و اسقاطی درانبار مواد غذایی باید اجتناب کرد – نظافت و گندزدائی باید مرتب انجام شود – ازورود افراد متفرقه به انبار باید جدا خودداری کرد
73- یخچال و سردخانه باید مجهز به دماسنج باشد – حرارت باید مرتبا بررسی شود – لاشه های گوشت باید از چنگک آویزان باشد – شستشوی داخل یخچال و سرخانه به صورت مرتب
74- کف دوش باید مقاوم باشد – مساحت کف دوش نباید از 120*90 کمتر باشد وارتفاع دوش نباید از 2 متر کمتر باشد – محل دوش باید مرتب تمیز وگند زدائی شود – محوطه حمام باید دارای هواکش متناسب باشد
75- فاصله مناسب رخت کن از کارگاه – قفسه ها باید دارای محل های مجزا برای لباس بیرون کفش ایمنی و وسایل حفاظتی باشند – قفسه باید دارای قفس شیب دار باشد
76-توالتها باید درفاصله مناسب از کارگاه باشد – مجهز به سیفون وشتر گلو باشد – مساحت کف 80*1 متر باشد
77-دستشویی باید دارای آب گرم و سرد باشد – مساحت دستشویی 60*1متر باشد – کاسه دستشویی به رنگ سفید و صاف و بدون خوردگی باشد